Dato

Ukens tips
Årets gang -velkommen 2022

Sier plantene ja takk til litt påfyll?

En runde med vårgjødsel, kanskje bør du fylle opp med litt ny jord eller mer bark i bedene?

Vårvanning

Ikke glem å vanne når snøen har smeltet. Mange ganger er det lite nedbør på denne tiden. Da er det særlig viktig å gjennomvanne de vintergrønne plantene i hagen. Mens man går rundt med vannslangen får man et overblikk over hvordan plantene har klart seg gjennom vinteren. Kanskje passser det med en runde med saksa etterpå? Klipp vekk knekte kvister, trim og tynn der det trengs.

Vårfornemmelser

Mange steder er vårblomstrende løk allerede i full blomst. Plantet du ikke i høst, fortvil ikke. Utvalget på hagesenterene inneholder gjerne både påske og pinseliljer, perleblomster, snøklokker og våriris. Andre tidligblomstrende som tåler noen få kuldegrader er godt følge til løkblomstene.

Både juleroser, vårlyng, ranunkler og stemor har lang blomstringstid og kan gjerne plantes ut i hagen når sommerblomstene skal på plass.

Kvister til driving: Kanskje kan du tynne litt i magnoliaen eller gullbusken? Klipp noen kvister og sett i vasen til driving inne. Marskrossved, vrihassel, vårkornell og andre kornellsorter med fargerike grener egner seg også godt.

Såtid- dersom du pleier å forkultivere sommerblomster eller grønnsaker er det på tide å komme i gang i mars. Ta en titt i frøstativene og velg årets prosjekt. Følg anvisningene på frøposene for gode resultat. Forholdene mellom vann, lys, næring og varme må harmonere.

 

 

Vintervakkert

Ny, hvit snø som legger seg på hagens vekster gir myke konturer i hagen. Visst er det vakkert!

Men tenk over at det kan bli en tung bør å bære. Ta gjerne en tur ut i hagen og rist av snøen. Spa godt med snø rundt rosebusker og over vintergrønne blader og nåler. Snøen er isolerende, og beskytter de vintergrønne mot uttørking.

Rundt trær og busker som er utsatt for mus som gnager av barken nederst kan det være til hjelp i tråkke til snøen inn mot stammene. Musene foretrekker å bevege seg i løs snø der de lager ganger. Stammebeskyttere i plastmateriale er et billig og enkelt hjelpemiddel. På unge trær kan de gjerne sitte på hele året. Beskytter også mot sår fra nærgående kantklippere i sommerhalvåret.

I den perioden vinteren er på sitt kaldeste er det viktig å huske småfuglene med regelmessig mating. Heng fuglebrett og forautomater slik at du har utsikt til aktiviteten innenfra. Det er hyggelig å følge med på fuglelivet i hagen gjennom året. Kanskje på tide å lage noen nye fuglekasser som kan henges opp før nye fuglefamilier starter husjakten? De hjelper oss med å holde nivået på bladlus, mygg og andre insekt på et lavere nivå.

Nyper, kongler og frøstander på vekstene i hagen er også kosttilskudd til fuglene. Plantes noen hasselbusker vil ekorn finne en av sine favorittnøtter! Lot du noen epler henge igjen i høst, får du kanskje besøk av sidensvans eller andre som liker frossen frukt. Fortsatt god vinter!

Sorbus

 

Høstens farger

Når september nærmer seg med kjølige netter kommer de vakre høstfargene  Høstens fargeskala har mye gult, rødt, orangsje og lilla å by på.

Solhatt (Rudbekkia) og duehode/ skjoldblomst (Chelone obliqua) er gjerne på sitt flotteste nå. Gulfargede blomster lyser opp på grå høstdager med regn og tåke. Solhatt har mange flotte høstblomstrende representanter. Kraftige planter som blir 50-100 cm. De godt forgrenede staudene starter blomstring i august og står ofte med blomster helt til snøen kommer (oktober). Deling bør skje om våren, likeså nedklipping. God til snitt. Herdighetssone 5. Duehode oppfatter jeg som en litt glemt staude. Den er ukjent for mange, og viser ikke sitt fulle potensiale når kundene strømmer til hagesentrene i vårmånedene. Det er nok den med rosa blomster som brukes mest, men den finnes også med hvite blomster. De når en høyde på 60-80cm. Blomstringen strekker seg fra slutten av juli til litt ut i september. Bruk den som en solitærplante eller i et blandet staudebed.De trives med fuktig jord. Duehode kan formeres ved deling vår eller høst. God herdighet til sone 5 –  og kanskje mer.

Tips til gjøremål i hagen: Del og rydd i staudebed. Plant blomsterløk. Beskjær busker og trær. Ta en god lukerunde og fyll på bark / kakaoflis  og du har vårklare bed.Såing av plen / legging av ferdigplen er det praktisk å gjøre nå. Høsten er en god plantetid. Jorden tørker ikke så fort ut og jobben med vanning av nyplantede vekster blir mindre. Plant lyngvekster, veronica og alpefiol i fine krukker og sett ved inngangen.

Hva mangler du i hagen? Kanskje finner du det på salg nå i høst!    

 

 

Midtsommer- med lange, lyse og forhåpentligvis varme dager!

Noen planter vokser så man ser forskjell fra dag til dag. Har du husket den siste runden med gjødsel på roser og rododendron? Det bør gjøres innen utgangen av juni. Vi har store forventninger til det vi planter i hagen. Det skal være frodig og fint, blomstre mye og lenge, vokse seg raskt til den størrelsen vi har behov for. 

‘Uten mat og drikke, duger helten ikke’ – det gjelder i planteverdenen også. Bruk litt sommerfritid til å tenke over om plantene dine har gode vokseforhold. Vann, nærig, jordkvalitet, jorddekke. I tillegg bør ugresset holdes unna. Ved å luke før frøugress rekker å blomstre, forhindrer du mange nye ugressplanter. Sjekk plantene for lus av ymse slag. Prøv først å spyle av med vann, dusjing med grønnsåpevann før plantevernmidler benyttes. Følg nøye anvisning på plantevernmidler dersom du må bruke det.

Det finnes mange smarte løsninger for ‘ferievanning’.Spesielle korker til å sette på flasker du setter på hodet i kasser og krukker kan redde sommerblomstene når du er bortreist noen dager. For de mer avanserte kan vanningsannlegg med svetteslanger og tidsur være løsningen. Kanskje samarbeid mellom naboer som ikke ferierer samtidig? Noen velger å ta med de fineste sommerblomstene på ferietur til hytte og camping. Løsningene er forskjellige, med litt planlegging holder sommerblomstene seg fine til langt over ferien.

Langtidsgjødsel er kjekt å bruke ved nyplanting. Den kan også tilføres senere og holder det meste av sesongen. Mange har rutiner med regelmessig bruk av flytende gjødsel. Finn en metode som passer for deg.

Luking er for mange en lite lystbetont aktivitet. Men du verden hvor flott hagen ser ut når bed og buskrabatter er luket og har fått en topping med ny bark eller kakaoflis. Kantstikking mellom bed og plen er god mosjon, og resultatet er en hage som ser ryddig og innbydende ut. Ved å samle hageavfallet i en kompostbinge kan du lage din egen jord. De fleste hager har et usjenert hjørne det det er plass for en kompostbinge eller to! God fornøyelse med sommervedlikehold og fritid i hagen!

Allergisk mot blomsterduft? Fortvil ikke.

Her er en ildkaprifol, lonicera x brownii ‘Dropmore Scarlet’. Den er uten duft, har lang blomstringstid og er en hardfør og langlivet klatreplante. Blomstene har en spesiell rød farge på knoppstadiet som nok har vært en inspirasjonskilde for navnevalget. Når blomsten åpner seg, framstår den som tofarget. Plant den ved en vegg og gi den et egnet espalier å klatre i. Den kan like gjerne plantes ved en trestamme, og den vil slynge seg 2-3 meter oppover. Gi litt klatrehjelp i startfasen. Den kan også fungere som et bunndekkende innslag.

Hekk av stauder?

Høye kraftige stauder kan være en utmerket løsning dersom snø fra brøyting og takras og andre forhold gjør det vanskelig å ha en tradisjonell hekk.

Egnede stauder kan være nøkketunge, bronseblad, klaseormedrue, hosta, astilber, skogsjegg, asters, storhjortetrøst, mjødurt, pioner, dagliljer eller gjerdesolhatt. Disse staudene får høyder fra ca 0,5 til nesten 2 meter. 

Er staudene sene om våren, kan de kombineres med vårblomstrende løk.

En enkel liten kjøkkenhage-

Det lager du enkelt med en pallekarm eller flere. For bekvem arbeidshøyde og god jorddybde sett to og to pallekarmer opp på hverandre. Dersom de settes rett på plenen, start med å legge på et lag med aviser, et lite lag med lekakuler og fyll på med plantejord blandet med kugjødsel eller Top Start fra Bayer.

Finn frø til dine favorittgrønnsaker eller se etter ferdige småplanter i hagesenteret nå. Nybegynner? Start med de enkle tingene. Salat, redikker, gulrøtter. Setter du sukkererter må du gi de pinner å klatre i. Tenk på desserten også- jordbær kan godt dyrkes i pallekarmer.

Lykke til med egen avling!

En duft av sommer…

La sommerblomstenes friske farger og lavendelduft ønske velkommen ved inngangen din.

Bruk gjerne langtidsgjødsel når du planter sommerblomstene. Det gir ekstra frodighet og blomstring til langt ut på sommeren. Gi en ny dose i overgang juli / august dersom blomstringen avtar.

Planter du lavendelen ut i blomsterbedet etter bruk i potter og krukker, kan den få et nytt langt liv der. Lavendel er en halvbusk som bør klippes tilbake hver vår for å få lave tette planter. Nelliker, prydtobakk, liljer, stemorsblomster er andre eksempel på sommerblomster med deilig duft. Syriner bør også være med i en ‘dufthage’.

 

 

 

Få en summende og levende hage!

Blomstring gjennom hele sesongen gir nytteinsektene gode levekår. Planter som tiltrekker seg sommerfugler, humler og bier er mange. Noen gode trær er selje, lønn, lind, rogn, hagtorn og frukttrær. Plant gjerne busker som kornell, skjersmin, krossved, duftbjørnebær, søtmispel, syriner, sommerfuglbusk, rododendron og roser.

Mange stauder egner seg godt, det er viktig å ha et utvalg med forskjellig blomstringstid. Blåpute, nellik, solhatt, ryllik, asters, astilbe, lavendel, hjortetrøst og klaseormedrue er gode nektarplanter.

 

 

Familien ‘Purpursolhatt’

Familien purpursolhatt kommer stadig med nye, flotte, fargerike representanter. Disse høyreiste kraftige plantene gir oss blomstring i stauderabatten utover høsten. Blomstringen starter gjerne i juli og kan vare til ut i september. I kalde strøk av landet bør de prøves ut på en lun plass. Litt grus blandet i jorden gjør at den holder bedre på solvarmen, det gir gunstigere vekstvilkår. Husk gjerne noen grankvister som vinterdekke. Deles og plantes om når blomsterfloret avtar etter noen år.

 

 

Andre
artikler