Dato

Tilskudd til jorda i hagen din

Det kjommer stadig nye og forbedrede jord og næringsprodukt til bruk i hagen. Biokull, kompostjord, plantejord med grønnkompost, naturgjødsel med for eksempel ku eller hønegjødsel som utgangspunkt.

Biokull hva er det? Først litt om biokull sakset fra nettsiden til Standard Bio: Produkter med biokull og aktivt kull er skreddersydd for å bedre vekstvilkår for planter. Det utvikles også produkt for å bedre dyrehelse og å rense luft og vann. Alt dette samtidig som produktene forbruker og binder CO2. Kullbaserte produkt har en naturlig evne til å gjenopprette den naturlige balansen i biosystemene våre- fra dyre og planteliv til jord, vann og luft. Biokull utvikles fra organiske avfallsresurser i land- og skogbruk. Biokull fanger karbon- som beriker jordsmonnet og bidrar til positiv løsning for et bedre klima. Biokull gir karbon nytt liv!

Et av vårens nye hage-produkt er Ladet biokull i 50 liters sekker fra Emmaljunga.  Du vil se at biokull dukker opp i flere produktserier i tiden framover. Biokull klar til bruk må være ‘ladet’. Det vil si biokull som har vært gjennom en prosess der det har trukket til seg næring- den kalles da ladet biokull. Biokull har evnen til å trekke til seg næring og lagre den. Blandet i hagejord  vil plantene forbruke denne næringen ettter behov. Biokull forbedrer jordens evne til å holde på vann og næringsstoffer slik at de ikke lekker ut, spesielt i sandjord. I gjørmete jord løsner den og forbedrer oksygentransporten til røttene. En blanding av hønsegjødsel-kompost tilfører også næringsstoffer og organisk materiale til jorda.

Hvis du ikke finner den i butikken din, spør etter den og de vil sansynligvis ha den på lager snart…

 

Kullhøna er også et nytt produkt med biokull.

Naturlig mix av resirkulær gjenbruk!

Ved å blande biokull i ren hønsegjødsel økes langtidseffekten av gjødsla. Tilsatt biokull gir kalkingseffekt og mer liv i jorda og gjødsla lukter mindre. Plantene blir mer hardføre og sterkere. Biokull binder CO2, noe som er positivt for klima.

 

Plantejord med grønnkompost i hendige 40 liters sekker! Denne jordblandingen fra Emmaljunga er også ny på markedet, og har fått navnet ‘Kompostjord’ Dette er en mer næringsrik jord for planting utendørs og i større kar, pallekragedyrking og lignende. Komposten som er involvert har et høyt innhold av kalium, noe som fremmer knoppskyting og blomstring. Jorden egner seg også utmerket for grønnsaker som også krever ekstra kalium for en god høst. Innholdet består av 30 % kugjødsel, 30 % grønkompost, 30 % barkmuld og bare 10 % torv.  (Blanding av mørk og lys torv). Innholdet av lys torv er der for å gi bedre oksygentilførsel og luftig struktur, den mørke torven for at jordblandingen skal holde godt på fuktighet. Kugjødsel er rik på kalium- dette gir mer frukt og blomstermengde. I stedet for sand er jorden tilsatt stenmel fra et steinbrudd som er ekstra rik på mineraler. Dette for at plantene lettere skal ta opp næring og bli mer motstandsdyktige mot sykdommer. Et triks for god tilvekst og avling gjennom hele sesongen er å tilsette Emmaljungas tomatnæring som en kompleteringsgjødsel. Denne gjødselen passer både til grønnsaker og blomster- ikke bare til tomarer.  Kompostjord er ikke egnet for surjordsplanter (pH verdi ca 7).

Tomatjord fra Emmaljunga,  50 liter / (og 18 liter) Emmaljunga har i år utviklet et helt nytt og hot produkt for dyrking av tomater! Et unikt samarbeid med tomatekspert Åke Truedsson, som har mange års erfaring med dyrking av tomater, har startet Tomatklubben og til og med skrevet en bok om temaet: Dyrking av tomater.  Emmaljungas Tomatjord er også perfekt for dyrking av chili! Næringen i sekken er beregnet å rekke til de 4-5 første ukene- etter dette trenger plantene kompleteringsgjødsel.  Mange har blitt pasjonerte dyrkere av tomater og chili.  Er du ny dyrker, så tenk på at en tomatplante bør få en potte som rommer 20-25 liter jord for å vokse og utvikle seg godt. Velg tomatsort som passer for dyrkningssted, noen egner seg til frilandsdyrkning- andre må dyrkes i veksthus for å få et godt resultat.

Kugjødsel i 50 liters sekker = 50 liter Drivkraft! Naturens beste gjødsel, med høyt innhold av nødvendige mikroorganismer. Brukes som en naturlig drivkraft for hageland, blomsterbed og urner etc. Gir nytt liv i en sliten hage. Gir ekstra frukt- og blomsterdannelse!
Emmaljungas kugjødsel er kanskje det kugjødselproduktet på markedet som inneholder mest kugjødsel? Innhold: 50 % kugjødselkompost, 25 % grønnkompost, 20 % naturtorv og 5 % hønsegjødselkompost. pH ca. 6,0-7,0. Næringsinnhold mg/liter: Nitrogen 370 / Fosfor 450 / Kalium 2200. DoseringI friluft: Et lag på 3-4 cm spres på bakken og muldes ned i jorden om høsten og tidlig på våren. Du kan også bruke denne i kjøkkenhagen til overgjødsling 1-2 ganger i løpet av vekstsesongen.

Kakaochips- kakaoflis- kakaoskall, kjært barn har mange navn  Kakaochips er en dekorativ beskyttelse for jorda og hjelper til med å holde ugress unna. Dette er skallet fra kakaobønner. Det som markedsføres som kakaoflis eller kakaochips er et restprodukt fra sjokolade-industrien. Det egner seg ypperlig til bruk i hagen. Den brukes også til å dekke avlingen for å redusere fordamping. Når kakaoflisene sakte brytes ned, gir den næring til plantene. Kakaoflis gir også beskyttelse mot snegler da de ikke liker å krype i den. Kakaoflis støver endel ved utlegging, så det er praktisk å bruke en enkel støvmaske som beskyttelse. Når kakaoflisen er fordelt i bedet, gjennomvannes den grundig. Skallene kleber seg sammen i flak når de tørker. I starten av nedbrytningsprosessen kan et gråhvitt lag dukke opp. Dette er en naturlig del av prosessen, og forsvinner etter kort tid. Etter etablering av dekke med kakaoskall, bør det suppleres årlig med et tynt topplag. En hyggelig bonus er en svak duft av kakao i området der den ligger.

Høstgjødsel fra Norsk Naturgjødsel er også et nytt produkt som inneholder biokull. Dette er en spesialgjødsel til hagen for bruk siste gang du gjødsler om høsten. Organisk langtidsvirkende høstgjødsel som styrker og forbereder plantene til bedre overvintring. Høstgjødsel er rik på kalium som hjelper vekstene til å tåle vinterens påkjenninger.

 

 

 

 

Andre
artikler