Dato

Tid for hage- god inspirasjon for mange

Ikke alle kan få besøk av teamet til ‘Tid for hage’- desverre sier du kanske.

Men det er ganske tilfredstillende å planlegge hagen selv også. Begynn med papir og blyant i stedet for å gå rett på med spade og planter. Lag deg en ønskeliste over planter du vil ha i hagen. Er du ikke på ‘fornavn’ med så mange hageplanter- tenk høyder og funksjoner. Siden kan du søke på nett ette vekster med ønskede egenskaper, eller be om hjelp til plantevalg på et hagesenter.  Ønsker du frukttrær og nyttevekster heller enn bare pryd? Prøv å se for deg de forskjellige sonene i hagen. Vil du ha en åpen hage der du ser alt uten hindringer/ romdelere? Eller vil du ha hva mange tenker på som en spennende hage -der stadig nye rom og soner  kommer til syne etter som du beveger deg rundt i hagen?

Trær og busker som får en høyde over ca. 1,7 meter  hindrer sikt videre i hagen. I mindre hager er det tilstrekkelig med få panter med denne høyden for å skape  en effekt. I større hager blir det naturlig med flere, kanskje plantet i grupper – eller som hekker.

Buer, portaler og porter er med på å danne overgang til neste sone/hagerom. Likeledes levegger og gjerder.  Kastanjegjerder danner fine skillerkillevegger med gjennomsyn. De er anvendelige også som støtte for klatrende vekster. De er vedlikeholdsfrie, og gråner vakkert helt av seg selv. I landlige omgivelser kan en skigard være prikken over i’en. Enten for å ramme inn et område, eller bare en lengde for å dele to soner. Hagens ‘gulv’ er også med på å lage rom i hagen. Skal det være sammenhengende plen over hele hagen? Skal det være variasjoner med forskjellig dekke? Noe plen, noen gangstier med heller, singel, bark, flis eller annet? Hellelagte områder eller treplattinger? Tenk på at det bør være store områder der kraftig regn lett trenger ned.

Bør det være vintergrønne planter på bestemte steder? Plant vintergrønne vekster der du helst vil ha vern mot vind og innsyn året rundt.

De fleste løvfellende busker og trær har en form for blomstring du kanskje ikke tenker over? De er gjerne mer beskjedne i sin framtoning enn alle variasjonene i form og farge på blomstringen til stauder og sommerblomster.

Prøv å sett sammen en miks i hagen din slik at du opplever årstidsvariasjoner- og tilpass fargerikdom til et nivå du trives med. Noen elsker ton i ton, andre kontraster.

Lykke til uansett smak og stil!

 

Andre
artikler