Dato

Stauder med forskjellige egenskaper
Stauder med forskjellige egenskaper

 

Stauder for enhver hage og voksested!

Her er noen gode stauder / staudefamiliermed forskjellige egenskaper:

Skyggetålende: Akeleier (Aquilegia), er en stor slekt med over 100 forskjellige arter med hardføre stauder. Stort sett lave til mellomhøye planter (fra ca 15 cm opp til 80cm). Blomstene kan sitte enkeltvis eller i klaser. Blomstrer i de flese farger, mange er hybrider er tofargede. Mange av de lave akeleiene passer godt i et fjellhagemiljø. Akelenene finnes naturlig i fjell og skogmiljø. Den trives best i sol, men hvis vokseforholdene ellers er egnet, så tålererer den skyggefulle voksesteder også. Blomstringen varer gjerne lengre når de ikke har mange timer direkte sollys. Akeleier er enkle å så, bruk så ferskt frø som mulig.

Akeleiefrøstjerner (Talictrum) en stor slekt der akeleiefrøstjerne er av de medt kjente og brukte. Skyer av lette blomster over sirlig bladverk, et vinnende bekjentskap. Blomsterfargene er grårosa, fiolette, skarpere rosa. Høyden varierer fra litt under en meter til nærmere 1,5 meter. Liker humusrik, dyp jord. Dyrkes den på skyggefull vokseplass må det ikke være for fuktig. Formeres ved deling eller frø.

Astilber, spirblomst, arendspir (Astilbe). Verdifulle og hardføre stauder som kommer til sin rett på ettersommer og høst. Blomsterspirene har farger i hvitlige, rosa, rosarøde, lillatoner til mørkerødt. Dekorativt fliket bladverk som på de med mørkest blonster også kan ha mer eller mindre rødtone i bladverket. Den har god spredningsevne så lenge den slipper å konkurere med kraftige naboer. Det finnes småvokste sorter fra ca 20 cm høyde til sorter som kan bli en drøy meter. De foretrekker moldjord som holder godt på fuktighet, heller sur enn kalholdig jord. Formeres ved deling.

Bronseblad (Rodgersia)er en liten slekt med storbladede, dekorative stauder som dyrkes mer for bladenes skyld enn blomstringen. Kastanjebronseblad, flikbronseblad og koreabronseblad er de vanligste. Trives i humusholdig, fuktig jord.

Flekktvetann (Lamium maculatum), en fabelaktig bunndekkeplante. Det krypende bladverket har ofte sølv-grågrønt bladverk. Blomstene kan være hvite, rosa eller rosalilla. Skyggetålende og lite krevende staude. Vanlig hagejord, sol eller skygge. Liker hverken å bli tørre eller stående fuktighet over tid.  Formeres enklest ved deling.

Forglemmegeisøster (Brunera macrophylla), en tidligblomstrende staude med hjerteformede dekorative blad. Populære sorter  har søyvgrå marmorering eller bladfarge. Blomstene minner om forglemmegeiblomster.  En god bunndekkeplante for både sol og skygge, men vil ikke ha det for tørt. Formeres med deling på våren, eller rotstiklinger på høsten.

Hasselurt (Asarum europaeum), europahasselurten har et tett dekke av runde, blanke mørkegrønne blad. Denne villige stauden er lett å like, den ser ut til å trives i både sol og skygge, bare jorden er porøs og god. Plantene bruker litt tid på å etablere seg- men når den er veletablert og tett, er det lite ugressproblem i disse tuene. Blomstene er uanseelige og stort sett dekket av bladverket.

Hjertebergblomst (Bergenia cordifolia), spadebergblomst og Bergenia-hybrider danner tette bestander med tykke, grønne blad. Blomster på tykke stilker i rosahvite og rosa farger. En svært hardfør plante som bør deles eller få en god toppdressing med 3-5 års mellomrom.

Bladliljer (Hosta), Slekten teller mer enn 20 arter, uallige varianter. Broketbladede får finest tegninger på lyse vokseplasser, ellers så kan de dyrkes i de fleste sol og skyggeforhold. Fra helt lave småbladede til storbladede på mer enn en meter.

Flekktvetann (Lamium maculatum), akeleie (Aquelegia), daglilje (Hemorocallis), stjerneskjerm (Astrantia major).

  

 

Tørketålende: Bispelue, storknebb, engnellik, fenrikshjerte, hageiris, kattemynte, lavendel, lewisia, nattlys, ryllik, salvie, sedum, takløk og timian.

 

 

Tåler fuktig jord: Asters, astilbe, ballblomst, daglilje, geranium, gudeblomst, hosta, hjortetrøst, klaseormedrue, krypjonsokkoll, nøkketunge, perlebregne, primula og sibiriris.

 

 

Solelskende: Blåklokkefamilien, astilbe, nelliker, peoner, ryllik, kuletistel, storknebb, iris og stauder fra bergknappfamilien.

 

 

Noen sneglene ikke er så glad i : Akeleier, asters, astilber, alunrot, båpute, blå valmuesøster, humleblomst, kattemynte, lavendel, sildre og vårfloks.

 

Noen rådyr ikke er så glad i: Akeleie, asters, astilbe, ballblomst, hjertebergblomst, bispelue, flekktvetann, hjelm, julerose, lavendel, peoner, ridderpore, revebjelle, storknebb og valmuer.

Stauder for skyggefulle vokseplasser

 

 

 

Andre
artikler