Dato

Skyggehagen

Et utfordrende område kan bli den mest spennende delen av hagen med mystikk og frodighet! Lag en sval sitteplass til sommervarme dager, omkranset av planter som liker seg i skyggen. En skyggefull del av hagen er gjerne en blanding av mer eller mindre skygge. I gamle hager vil solstråler som slipper til gjennom trær og store busker danne det vi kaller vandrende skygge. Årstidene spiller også inn. Løvrike trær gir grunnlag for skygge den delen av året bladene sitter på, resten av året slipper mer lys inn.Kanskje er det timer med morgensol eller ettermiddagssol? En skyggefull hage kan være både en tørr vokseplass eller en fuktig. Dette er faktorer vi tar med når plantevalgene skal vurderes.  Bruker du vekster med brokede blader eller hvite blomster vil de lyse opp og gi god kontrast til det grønne. Sammen med planter i ulike høyder vil bedet få både dynamikk og spenning.

Noen gode stauder for skyggefulle forhold:  Akeleier, hjertebergblomst (Bergenia), bispelue (Epimedium), juleroser (Helleborus), bladliljer(Hosta), forskjellige bregner. Småhjerte / fenrikshjerte har lang blomstringstid, flekktvetann med lyse blader gir fin effekt. Storknebbvarianter med frodig, dekkende bladverk gir lettstelte bed.

 

 

Ønsker du vintergrønne innslag er barlind og gran gode valg. I tillegg er det svært mange prydbusker som vil trives på skyggefulle steder. Her velger vi å nevne noen vi mener fortjener å bli mere brukt: Konvalbusk (Clethra alnifolia), diervilla (Diervilla sessilifolia) klokkeenkiant (Enkianthus campanulatus), europabeinved (Euonymus europaeus), kristtorn (Ilex). Bambus som rasler i vinden er et hyggelig lydelement å ha med i hagen.

Som klatrende innslag klatrehortensia, kaprifol, villvin og eføy (eføy brukes mer som bunndekke i kalde deler av landet). Pipeholurt med sine store hjerteformede blad eller rødkattebusk med hanplantens dekorative blad med rosa og hvite bladspisser trives godt i shygge /halvskygge.

 

 

Andre
artikler