Dato

Drømmen om dyrking- Tid for å så

Drømmer du om dyrking  og egenproduserte pryd og nyttevekster? Nå finner du et stort utvalg av frø og såtilbehør ute i hagesenterene. Å dyrke sine egne vekster er engasjerende og gøy for både store og små i familien. Tiden er inne for å så  – og planlegge hva du vil høste! Noe må sås og forkultiveres inne- andre frø kan du så direkte på vokseplassen. Ikke legg lista så høyt i starten. Begynn med noen sorter som gir raskt resultat, og kanskje et par mer utfordrene? Følg instruksjonene på frøpakkene, så går det som regel bra. Lær litt hvet år, spør på hagesenteret, meld deg inn i hagelaget eller på fb-grupper som har dyrking som tema. Her er mye kunnskap tilgjengelig.

Noe  av det enkleste er å så karsefrø så du har til et grønt dryss over salaten, eller som topping på brødskiven. Til dette trenger du bare en skål, litt bommull eller papir fra tørkerullen. Hold dette fuktig, og karsefrøene vil raskt spire og være klare til bruk.

 

Skal du forkultivere inne, må du ha en egnet plass. Det må være godt lys-  kanskje bør du anskaffe ekstra lys i tillegg til sollyset? Det finnes mange praktiske ledlys til dette bruket. Fordelen med å forkultivere er at plantene får en beskyttet start innendørs, du kommer tidligere igang slik at du kan begynne å høste tidligere enn om du skulle ventet med å så til jord og lufttemperatur ute er høy nok.  Skal du bare dyrke litt på kjøkkenbenken- kanskje tiden er inne for å prøve en hydroponisk dyrkningskasse? Her sår du i små plugger, røttene vokser etter hvert ut av disse og ned i vanntanken under. I stede for fra jord, så henter plantene næring fra vannet. Næring tilpasset det du dytker tilsettes underveis. I startsett finner du alt du trenger for å komme i gang.

Kjekt å ha før du setter i gang: Små potter, torvbriketter eller lignende. Gjerne et ‘minidrivhus’ med rillet undervanningsskål, og et klart plastlokk. Såjord, eller annen blomsterjord. Etiketter for merking dersom du sår mange sorter. En sprayflaske er praktisk til fukting av jord, og vanning av små spirer. Fiberduk er et godt hjelpemiddel både for å skjerme unge planter mot vind og skarpt sollys når de flyttes ut, og som vern mot frost.

Lykke til med årets egenproduserte blomster og grønnsaker!

Andre
artikler