Dato

Roseinspirasjon

Mange av de store roseforedlerene er flinke til å legge ut inspirsjon og beskrivelser av nyere roser. Her vil jeg se nærmere på noen roser fra Kordes, som de selv har fokus på. Opplysningene er stort sett hentet fra Kordes sin nettside og nyhetsbrev.  (Bildene er gjengitt med tillatelse fra Kordes Roser). Vi lar det dryppe litt roseinspirasjon utover våren. Det er ikke sikkert det er så lett å finne alle disse i det norske roseutvalget, men sett de på ønskelisten og hold utkikk!

Artikelbild 1 des Artikels Better Times®  Artikelbild 1 des Artikels Rose der Hoffnung®
Fargerike varianter med en lett duft!
Better Times® møter Rose of Hope® Variasjonen av rosetyper, farger og andre egenskaper denne sesongen er stor. Fra den elegante Better Times® hybridteen/stilkrosen med sitt livlige fargespill mellom myk gul, knalloransje og rosa til klaserosen Rose of Hope ®, en veldig fargerik floribunda med rikt fylte blomster og en lett duft. For de som liker disse myke overgangene mellom gult- fersken-rosa, bør dette være gode kandidater!
Om 'Better Times' er beskrivelsen slik: Kraftig, opprett voksende hybridte/ stilkrose med elegant formede blomster i små klaser. Sunt løvverk og store, fylte blomster med et levende fargespill mellom myk gul, lys oransje og rosa. De stive kronbladene gjør denne rosen godt egnet  som snittblomst. Lett duft. Diameter på blomstene er 8-10 cm, høyden opp mot 100 cm. 'Better Times' ble introdusert i 2021. 
Rose of Hope: Veldig fargerik floribunda med rikt fylte blomster og en lett-middels sterk duft. Bladverket har svært god resistens mot svartflekk. Med denne varianten har Kordes støttet «Tour of Hope» for barn med kreft siden 2011 med en donasjon på €1 per solgte plante. Seremonielt døpt av sangeren Heino i 2010. Forventet høyde x bredde, 80 x 40cm., blomstenes diameter er 7-8 cm. 

 

  Artikelbild 3 des Artikels Rosengräfin Marie Henriette®  Artikelbild 1 des Artikels Rosengräfin Marie Henriette®
Rosegrevinne Marie Henriette®
Rosens sjel er dens duft- sier noen! Mye kan sies om en roses duft, og kombinasjonen av duftinntrykk fra en rose. Om denne er beskrivelsen at den har et hint av lakrislignende/ anis. Den krydrede, intense noten, sprer en klassisk roseduft i sine omgivelser. Rosengräfin Marie Henriette® er en opprett voksende, buskete rose. Blomstene med nostalgiske utseende har god holdbarhet, selv i regn. Den skiller seg ut på grunn av sin harmoniske vekst og svært gode bladhelse. På grunn av disse egenskapene er den en del av Kordes Rosen sin Parfuma®-kolleksjon (med duftende roser). 

 

 

Sweet Siluetta® er en klatrerose med opprett voksende, lett overhengende greiner. De små blomstene kommer i fyldige klaser, og har en lett duft.  Denne rosen når en høyde på opp mot 2 meter, og er godt egnet også i mindre hager. Sweet Siluetta har god vinterherdighet, og god resistens mot soppsykdommer. Plassbehov er ca. 1 kvm. pr. plante. I rommelige krukker vil den trives på balkonger og terasser (roser i potter må beskyttes om vinteren). Denne rosen har et fortryllende mangfolde av tallrike små hvite blomster. Den vil bli et blikkfang plantet ved pergolaer, obelisker eller voksende over gjerder. Sweet Siluetta er gjenblomstrende. 


		

Andre
artikler