Dato

Ringblomst, en god ‘nybegynnerblomst’!

Et sted skal man starte! Vi i Gartnerringen ønsker å inspirere til hagebruk på alle nivåer. Noe av de hyggeligste er å gi barna noen frø, og dermed starten på det som kan bli en livslang hobby til glede og nytte. Eller kanskje blir dette en spire til senere yrkesvalg? Siden Gartnerringens medlemmer er forskjellige, frittstående hagesentere med eget særpreg, praktiseres frøkampanjene derfor på litt forskjellig vis. Noen lager en konkuranse- med innlevering av tegninger eller foto av resultatet. Noen deler bare ut frø,- hos andre er det kanskje satt fram potter og jord, slik at barna kan så sine frø på hagesenteret- og ta med hjem etterpå. (Oversikt over hagesentrene i Gartnerringen finner du i menyen på forsiden)

Gjennom flere år har vi hver vår hatt en frøkampanje rettet mot barna. I en periode på våren gir vi frø til barna som kommer innom hagesenterene (så langt lageret av kampanjefrø rekker). Vi har hatt  frø til solsikker, gresskar,  gulrøtter og reddiker i tidligere år. Helst noe som vokser fort, slik at det er interessant å følge med på. Gjerne spiselig, eller gode pollenplanter for bestøvende insekter.

   

I år falt valget på ringblomst (Calendula officinalis). Vi dyrker den som en ettårig sommerblomst. Ringblomster er faktisk spiselige. De har en søt mild smak, og god krydret duft. Bruk de fargerike kronbladene i salater, eller som kakepynt. De gir farge og duft om du blander noen kronblader i deig til gjærbakst. Blomstene kan tørkes og brukes i teblandinger. De dufter godt, og er hyggelige i buketter. På høsten kan du samle, tørke og spare frø til neste vår- og starte om igjen.

Det er mange forskjellig farger og størrelser på ringblomstene du kan finne frø til på hagesenterene. Mest vanlig er farger fra lys gul til rødoransje. Også aprikosfargede, kremgule og nesten hvite varianter finnes. De kan være mer eller mindre fylte i blomstene- som kan bli opp til 7 cm i diameter. Det er lave sorter, og høyere på opp til 60 cm.   Du kan velge å forkultivere inne for tidliger blomstring.  Utplanting når faren for nattefrost er over. Det enkleste er å så rett ut i blomsterbed, kjøkkenhagen eller i potter. Blomstringen starter gjerne i løpet av juni (ca 50-60 dager etter de ble sådd)- og varer helt til det blir frost på høsten.

Vi regner med de fleste har årets frøkampanje fra siste halvdel av mars, og så langt beholdningen av årets kampanjefrø rekker.  God fornøyelse med årets planteprosjekter- enten de er store eller små!

 

 

 

Andre
artikler