Dato

Reisebrev fra Nordisk rosenhelg i Kalmar 2023

En opplevelse som ‘Nordisk Rosehelg i Kalmar’ (fredag 30 juni- søndag 2 juli 2023), vil være uforglemmelig for enhver roseinteressert. I år var den første dagen fylt med foredrag av velkjente personer i roseverdenen, som Knud Pedersen fra Danmark, Roland Hermansson fra Sverige, Per Harald Salvesen fra Norge, Erling Østergaard fra Danmark, Peter D. A. Boyd fra England og Vilhjalmur Ludviksson fra Island. Hovedtema og fokus var på dyrkningsverdige roser for nordiske/skandinaviske forhold. Det ble informert om spennende hybridiseringsarbeid som foregår.

Knud Pedersen, fra Rosenposten i Danmark, har mange års erfaring med roser og foredlingsarbeid. I sitt arbeid med å lage nye herdige hybrider har han stor fokus på gjenblomstrende pimpineller.

Roland Hermansson er en produktiv amatørforedler som stadig har nye roser på gang. Noen har kommet i produksjon og kan finnes i salg. Det var en fornøyelse å se hans fotoshow der den ene roseskjønnheten etter den andre vistes på lerrettet.

Vilhjalmur Ludviksson viste hvordan han i løpet av 50 år har forvandlet et karrig islandsk landskap til en vakker hage- med mange roser. Siden han bor i værharde omgivelser har hans utgangspunkt vært herdige roser fra norden, men også kanadiske roser. Mange dyrkningsverdige kanadiske roser har ennå ikke nådd fram til oss i Skandinavia. Vi satser på at utvalget vokser i årene framover.

Erling Østergård fra Danmark fortalte om sitt arbeid med rugosaer (rosa rugosa).

Fra England kom Peter D. A. Boyd som regnes som en av verdens ledende eksperter på pimpinellifolia/spinosissima roser.

Dåp av to nye roser ble avslutning på den første dagen i rosenes tegn. Den første rosen ble døpt av Rosa Eklund,  og fikk navnet ‘Annemaries Choice’ (Knut Pedersen, 2018).  Denne rosen er oppkalt etter foredlerend kone. Gruppetilhørighet  Spinosissima.  En av foreldre er pimpinellifolarosen Stanwell Perpetual. Høyde/bredde ca 90 cm. Rosa av farge, har sterk duft. Den er remonterende. Herdighet er satt til H4-5. Antatt herdigheten er basert på generell herdighet hos Rugosaene og Spinosissimaene. Vi har ingen erfaring med rosene enda i Norge. Denne rosen har nydelige støvdragere- og ligner ellers mye på ‘Stanwell Perpetual’. Samme herdighetsbeskrivelse gjelder for den neste rosen som ble søpt denne kvelden.

Den neste rosen ble døpt av Peter Boyd og fikk navnet ‘Anna-Greta’ (Pedersen 2020). Denne rosen er oppkalt etter Anna-Greta Karlsson som er moren til David Karlsson som nå er leder for Forskningsstasjonen ‘Station Linné på Øland.  Det var forøvrig Davids far som opprettet forsøksstasjonen i sin tid. ‘Anna-Greta’ er en krysning av ‘Henri Matisse (stripet rød-hvit) og Rosa rugosa ‘alba’. Krysningen gir en ny rød rugosafarge. (Det var mye info å følge med på og jeg håper jeg har fått opplysningene om de nye rosene korrekt).

Thomas Proll fra Kordes Roser og Matthias Meilland fra Meilland var desverre begge blitt forhindret fra å delta, så de utgikk av fredagens program. Nye anledninger til å møte disse planlegges på rosearrangement i 2024. På kvelden var det lagt inn en byvandring til Kalmar rosehage.

En dag med foredrag og rikelig med bilder ga et godt grunnlag for de neste dagene og stedene vi besøkte. Lørdagen var egnet til Ølands frodighet og blomsterrikdom. Første stopp på Øland var på Linne’s forskningsstasjon.  Leder her, Dave Karlsson, informerte om stedet og arbeeidet. De to nydøpte rosene ble satt på reserverte plasser i et av rosebedene. Det ble videre på vår ferd en rask stopp ved parken i den lille byen Borgholm. Foruten byparken, så var det 3 åpne hager som stod og ventet på besøk av oss, 2 busser med ca 120 roseinteresserte personer. I den ene hagen fikk vi se gamle roser som er blant de genregistrerte gamle rosene POM roser. (Her kunne vi med fordel hatt mer tid til rådighet- men sjåførenes kjøre og hviletider måtte overholdes).

Så gikk ferden videre til hageanlegget ved Solliden slott. Her fikk vi blant annet en omvisning av gartneren som har hatt sitt arbeid i denne hagen i ca 20 år, og som har hatt ansvaret for rosene. En del av parken bestod av store, gamle trær. På denne varme sommerdagen var det svalt og godt under de store trekronene.

Videre kjørte bussene mot Sødre Øland. Den første hagen tilhørte Carina Elgestam. Hun kjøpte eiendommen for fem år siden. Hagen bestod  da stort sett av hekk og noen trær. Den er nå underveis til å bli et bugnende hageparadis fylt med roser og andre vekster.

Videre reiste vi til Capella gården, et skoleanlegg med fokus på landbruk, hagebruk, bygningsvern- gamle bygninger. Mange av de gamle rosene var plantet i anlegget her. Vi besøkte også en privat hage i Farjestaden. Også her var fokuset på roser. Veikantene på Øland er som mange vet, ofte prydet med valmuer, kornblomster, sikori  og andre engblomster. Et vakkert skue!

Program siste dag var besøk i private hager i passe kjøreavstand fra KalmarFågelfors– her besøkte vi en stor gammel hage (drøyt 3000 kvm), tilhørende Irene Nettelbrandt. Lars-Åke Gustavsson fortalte om, og viste oss POM roser som stod på mange steder i denne hagen. Nåværende eier kjøpte det gamle huset i 1998, da var det bare et fåtall med gamle roser igjen der. De har fylt hagen med mengder av roser, portaler , buer og bed og lysthus. Boken ‘Rosor for Nordiske Trädgårdar’ av Lars-Åke Gustavsson har vært en stor inspirasjon for Irene. I dag rommer hagen over 200 sorter roser. Det er en blanding av gammeldagse og moderne roser. 28 sorter POM-roser vokser her. De velkomponerte rabattene er satt sammen med tanke på å dele hagen inn i flere hagerom. Irene Nettelbrandt har gjort et uvurderlig arbeid med å gå gjennom alle tilgjengelige plantekataloger fra svenske hagesentere og gartnere. På denne måten er det laget en oversikt over når og hvor de forskjellige rosene er solgt. Dette har vært til hjelp i arbeidet med å identifisere gamle roser.

Bäckebo, en liten by utenfor Nybro i Småland. Her er Lena og Christer Jonsson sin rose og staudehage. Siden de begge er pensjonister i 70-årene er de nå hageentusiaster på heltid. 1500 kvm hage omkranset av en blanding av skog og åkrer. Hageinteressen skjøt først fart på midten av 1990-tallet. Christer er sjef for rosene i hagen, og Lena for stauder og løkvekster. Mange roser har fått selskap av passende klematis.

Kristianopel i Blekinge, en liten kunstnerby, har gater der mange hager er åpne for publikum. Der er de fleste rosene registrerte, og roseforeningen har sørget for korrekte navn på navneskiltene. Roseforeningen Sydostrosen fikk i 2021 spørsmål fra Jämjö Trädgårdsförening om de kunne hjelpe til med å identifisere rosene her. Ca 120 av 150 forskjellige rosene er til nå identifisert. Det er til sammen funnet navn på ca 70 forskjellige sorter. De fleste rosene her er moderne roser fra 1900-tallet, men det finnes også eldre roser her. Det er utarbeidet et kart og en navneliste over rosene som deles ut på organiserte rosevandringer.

I Hagbyhamn besøkte vi hagen rundt ‘sommarstugan’ til Catarina Lund. Hagen er bygd opp rundt et gammelt bryggerhus. Den  bugner av roser, hovedsaklig gamle engangsblomstrende, sammen med passende stauder, liljer og løkblomster. Mellom 150 og 200 sorter roser vokser i denne hagen. Lokale funn-roser og flere POM-roser er i samlingen. Rosenes duftegenskaper  er viktig for hagens eiere- og de beskriver seg selv som ‘duftnerder’.

På alle stedene vi besøkte, var det mye roseinspirasjon å hente. Det ble delt villig av kunnskap og erfaringer.

Dåpsbarna, den første rugosahybrid fra Danmark, den andre en pimpenellifoliahybrid. Begge ble døpt på Kalmar Stadtshotell 30 juni 2023. (De to første bildene er ‘Anna Greta’ og det tredje bildet er av ‘Anne Maries Choice’).

Bugnende roser – hva kan skape mer sommerlig stemning i hagen?

 

Et medlemskap i  den norske,  eller en av de andre nordiske roseforeningene gir mye kunnskap- både om gamle og nyere roser. Roseforeningene er et godt bilde på dele- og dugnadsånd. Turer og arrangement gir minneverdige opplevelser. Store planer for 2024 er allerede lagt!

Anbefalte rosebøker:

Rosornas klimatutmaning. En østerbottnisk rosentredgård- av finske Michael Luther ISBN 978-952-94-7339-7

Rosarvet i nationella genbanken av Lars-Åke Gustavsson/ Henrik Morin ISBN 978-91-576-9857-5

POM- Programmet för Odlad Mångfald

Stor takk til alle de gode hjelperene som har lagt ned mange timer for å få til denne roseweekenden! Jeg føler det som jeg har vært med på noe stort og viktig disse dagene. Minneverdige møter med mange godt voksene mennesker som har viet tid store deler av sitt liv til å tilegne seg og å vidrereformidle kunnskap om roser. Roser som ellers ville være glemt av de fleste.

(Tekst og bilder Reidun Bergan, Daglig leder Gartnerringen AS)

Andre
artikler