Dato

Rabarbra (Rheum rhabarbarum)
Rabarbra (Rheum rhabarbarum)

Rabarbra har fått en ny vår!  Man kan nesten si den har blitt en trendplante.

Gamle dyrkningsmetoder i rabarbrakrukker kommer til heder og verdighet igjen. Den er enkel å dyrke og trives i vanlig hagejord, gjerne på en solrik plass. Den bør vannes i tørre perioder og gjødsles i løpet av veksttiden. De kan stå på samme sted i mange år uten behov for omplanting. Dersom man ønsker nye planter, deler man fra en rotbit. Gunstigste tidspunkt for dette er om våren. For de tålmodige så kan man også formere rabarbra med frø. Rabarbra er en frisk plante som er lite utsatt for skadedyr og sykdommer. Mange pleier å fjerne blomsterstandene så de ikke skal bruke for mye av plantens næring. Har du rikelig med rabarbra, så er det hyggelig med de høyreiste gulhvite blomstene til pryd!

Mange navnesorter har vært brukt i både private hager og til komersielt bruk opp igjennom årene. Kanskje treffer du på navn som Anna Obling, Elmsfeuer, Holsteiner Blut, Red Champagne, Timberly Early, Victoria eller nyere sorter som Apple Delight og Livingstone? Sorten Svendborg er brukt som vinrabarbra.

Det er variasjoner i styrke på smak, farge på stilk, innhold av oksalsyre og hvor mye man kan høste av plantene. La alltid noen stilker stå igjen.Test noen og finn din favorittrabarbra! Skal den spises naturell, nyplukket med sukker på? Serveres som en avkjølt sommerlig suppe, eller deilig grøt med fløtemelk? Kanskje tar du utfordringen med å lage din egen rabarbravin? Det er enkelt å kutte opp noen stilker og ha i passende porsjoner i fryseren.  Blir overfloden for stor- kan rabarbraroten brukes som fargemiddel til naturfarget garn. Det skal bli en fin mørk grønnfarge.

Som nevnt, det er noen triks. Det å dekke rabarbraplanten med en rabarbrakrukke eller dyrkningsklokke som de også kalles, gir tidligere avling. Siden plantene ikke får lys, vil de prøve å strekke seg for å komme opp i lyset. Dette gir tynne, lyse stilker som er milde i smaken. Stilkene får mindre innhold av oksalsyre, som er skadelig i større mengder. Det anbefales derfor ikke å spise rå  rabarbra i store mengder. Ved bløtlegging og koking anbefales det å tømme ut dette vannet. Fløtemelk er perfekt følge til rabarbra grøt og kompott!

Rabarbra er kjent fra årtusner tilbake, brukt som medisinplante i Kina. Da var det roten som ble tørket, malt og brukt som et universalmiddel mot det meste.

Andre
artikler