Dato

Nøler du- når du kommer over en av de nyere rosene?

De årene jeg drev hagesenter var  det med stor glede jeg satte meg ned med plantelister og rosekataloger- når vinteren stod for døren. En av de beste katalogene  var den fra Kordes Roser i Tyskland. Gode beskrivelser og bilder gjorde valgene lettere,- det var det å begrense seg som var det største problemet. Målet var å finne noen lovende rosenyheter hvert år. Grunnleggeren av Kongsberg Hagesenter (som ble min arbeidsplass i mange år), Irmgard Torkildsen, sa alltid når noen var skeptiske til å prøve en ny hagerose: Se på den som en bukett på rot! Om den gleder deg bare en sommer så har den kostet mindre enn en bukett med roser som varer bare noen dager. Den generelle hardførheten til de store roseforedlerenes nåværende sortiment er nok undervurdert av mange. Denne skepsisen er synd, synes jeg. Mange av de nyere rosene er introdusert på markedet nettop på grunn av gode og forbedrede kvaliteter i forhold til mange av de ‘gamle traverene’ blant de ‘moderne rosene’. Min klare anbefaling er å prøve noen av de nyeste rosene når du skal fornye hagens roseprakt (selvsagt i godt selskap med historiske og  gamle favoritter).

Jeg vil her nevne noen utvalgte nyere roser. Disse er sakset fra Kordes sine nettsider (jeg har fått tillatelse til å bruke bilder fra den).

Lemon Siluetta®

‘Lemon Siluetta’ klatrerose, nyhet 2023  Opprett vekst, remonterende. Blomstenes diameter er 3-4 cm, de er fylte og har lett duft. Forventet høyde  på 180 cm, sgjør denne klatrerosen ideell også for mindre hager. Bredde ca. 70 cm, plantetetthet 1-2 planter pr kvadratmeter. Frisk sitrongul farge,  som fortsatt er litt sjelden blant klatrende roser, gjør denne til et spennende tillegg i den populære Siluetta®-kolleksjonen.

 

 

Lollipop®

‘Lollipop’ er en  kompakt klaserose med busket, opprett vekst. Remonterende.  Blomstene er halvfylte i en frisk, fruktig fargekombinasjon, orange- gule farger. Til tross for det ekstravagante utseendet er det en lettstelt rose med sunt bladverk. Blomstenes diameter er 6-7 cm, og de har svak duft. Lollipop har god motstandsdyktighet mot soppsykdommer og har bra vinterherdighet. Anbefalt plantetetthet er 5 planter pr kvadratmeter.  Forventet høyde ca. 60 cm. og bredde ca. 40 cm.

Dette er en Kordes rose fra 2023. Den tilhører  kolleksjonen Fantasia® 

 

 

Pashmina®

‘Pashmina‘-  en nydelig, liten, gjenblomstrende buskrose med mykrosa blomster.  De bueformede greinene har en overhengende vekst.  Med frodige skjermer av små, delikate rosa blomster, er den ideell for storskala planting så vel som i kombinasjon med stauder. En rose å bli forelsket i!  Sett  3 planter per m². Blomstenes diameter er 3-4 cm. Forventes å bli ca. 80 cm høy og 50 cm bred.  Trives i sol og halvskygge. Velegnet for skråninger, fine i rabatter, gruppeplantinger, egnet for potter og plantekasser.  Blomstene har god holbarhet som avskårne,. Den ble introdusert av W.Kordes’ Sønner i 2023.

 

Ruby Kiss®

Ruby Kiss -stilkrose/edelrose. Vinrød farge. Velfylte blomster. Diameter 8-10 cm. Lett duft. Plant gjerne 4-5 roser pr kvm. av denne  gjenblomstrende rosen. Opprett buskaktig vokseform. Svært riktblomstrende med store, fylte blomster som åpner seg til romantiske skålform. Dette gjør Ruby Kiss til en ideell kandidat for Kordes Glaubea® Antique®-kolleksjon. Utmerket bladhelse, noe som sjelden oppnås i edle roser, gjør bekymringer for soppsykdommer overflødige. God vinterherdighet.

 

 

Simsalabim®

‘Simsalabim’, denne lille buskrosen har flerfargede rød-hvit stripede blomster.
Gjenblomstrende. Blomstenes diameter er 6-7 cm, og med svak duft.
Livlig fargemiks på blomstene, men ikke for fargerikt som et nytt tillegg til NektarGarten®-serien av insektvennlige roser for den naturlige hagen. Den opprett voksende, lille buskrosen har rike skjermer av store, enkle blomsterskåler i kontrast til det skinnende bladverk. Bladverket er svært motstandsdyktig mot soppsykdommer. Anbefalt plantetetthet er 3-4 planter pr. kvm. Forventet høyde 80 cm, og bredde 50 cm.
Egnet for potter og plantekasser, danner nyper, insektvennlig rose, regnfaste blomster.
W. Kordes’ Söhne 2023
Spotlight®
Spotlight®

Den nye Kordes  floribunda rosen Spotlight® vinner den gyldne rosen i Baden-Baden 2023! The Golden Rose of Baden-Baden regnes som en av de viktigste roseprisene. Den deles ut av en internasjonal jury som vurderer blomstene, duften og motstanden til de nye rosene. Juryen la vekt på at den riktblomstrende floribunda kjennetegnes av spesielt regelmessig vekst og god motstand mot sotsopp og mugg. I tillegg er Spotlight® vakker selv når den visner og gir fortsatt et sunt inntrykk selv i høy varme.

‘Spotlight’ er en kompakt, busketvoksende floribundarose med doble blomsterskåler i fyldige skjermer i sterke blomsterfarger. På grunn av sin kraftige vekstkarakter er den ideell for bruk i plantekasser på terrasser og balkonger. I tillegg har blomstene høy bladhelse og god varmetoleranse. Anbefalt plantetetthet er 4-5 roser pr. kvm. Forventes å bli ca 70 cm høy og 40 cm brd. God gjenblomstring. Diameter på blomstene er 7-8 cm.

Som alltid med roser så vil tilvekst og blomstring de oppnår variere noe med klimasonen de plantes i.

Andre
artikler