Dato

La det bli et godt nytt ‘hageår’

Vi ønsker våre lesere et godt nytt år på alle måter, -men det er jo hagerelaterte ting som i hovedsak er vårt tema.

Det snakkes mye om bærekraft og bærekraftsmål, om kortreiste varer, om å få kontroll over den globale oppvarmingen… For mange virker det kanskje litt fjernt, noe man ikke kan gjøre noe med- eller? Mange bekker små, blir en stor å (elv), sier et gammelt ordtak. Ordtak har ofte en kime av sannhet i seg, slik er det med dette også. Innsatsen vi gjør i det små, virker inn på det store.

Over til litt mer jordnære ting- det som vokser og gror. Det blir noen minutter lengre med dagslys for hver dag som går. For mange går startskuddet for å så de første sommerblomstene  eller nyttevekstene i disse dager. Forkultivering gir muligheter også der vekstsesongen ikke er så lang. Nødvendig tilleggslys kan gis med bruk av dertil egnede led-lys lamper.

Hva er viktigst for deg i din hage- er det prydbuskene, eller er det nyttevekstene?- eller en god miks? Kanskje kan dette bli det året du i større grad forener disse tingene? En kjøkkenhage har også prydverdi. Du kan flette noen nyttevekster inn i blomsterbedene for å utnytte bedre det arealet du har til rådighet.

En plan for hageåret dit vil være et godt hjelpemiddel. Store prosjekt, eller små? Lag deg en liste og fullfør punkt for punkt. Tips for innhold i en både nyttig og vakker hage: Et par frukttrær, kanskje familietrær for å ta hånd om bestøvningssorter og variasjon i det som kan høstes. Noen bærbusker- kanskje både rips, solbær og stikkelsbær. Og hageblåbær , en liten rad med bringebær, og noen jordbærplanter. Er plassen liten, velg det du liker best. Når det gjelder prydvekstene, tenk årstidsvariasjoner- slik at det alltid er noe som er i sin mest blomsterrike eller dekorative periode.

Noen få kvadrat til potetåker- gjerne med en tidlig sort som kan nytes sammen med spekeskinke  utpå sommeren… og så må du vel ha litt grønnsaker til salaten? Planlegger du større prosjekt, som for eksempel et veksthus? Da kan vekstsesongen utvides med flere uker både vår og høst. Enten dine prosjekt og planer for dette hageåret er store eller små, ønsker vi deg lykke til med dyrking, høsting og nye matopplevelser med selvdyrket frukt og grønt, pynt med blomster fra egen hage, og spre glede ved å dele fra din ‘hageoverflod’.

 

Andre
artikler