Dato

Klatreplanter
Klatreplanter

Klatreplanter er med på å skape ekstra frodighet i hagemiljø.

De er gode til å dekke deler av veggflater, og å skape god kontakt mellom hus og hage. Selvklatrende sorter kan dekke store steinflater ute i hagen, i skråninger eller skjemmende områder man vil kamuflere. Pergolaer ved sitteplasser er perfekte for klatreplanter. Likeså portaler, buer og bueganger.

 

Klematis:    Er oftest hurtigvoksende klatreplanter med overdådige blomsterflor. De må ha en fuktig og solrik vokseplass, rikelig med næring. Plant helst en lav plante forran rothalsen for å hindre uttørking. Har du ikke en spesifikk beskjæringsanvisning for dine klematis, kan du gjøre på følgende måte: Beskjær storblomstrede sorter i april, ned til ca. 50 cm. Andre sorter kan du beskjære ved å klippe bort halvparten av hovedskuddene. Sideskuddene skjæres inn til hovedskudd. Når planten har nådd ønsket høyde, skjær 1-2 skudd tilbake til ca 50 cm høyde. Tidligblomstrende som alpeklematis, klipp etter blomstring. Vann rikelig ved planting og i tørre perioder.  Plantes de inntil vegg – plant så langt ut at regnvann kommer til, hvis mulig. Storblomstrede, blå klematis står øverst på ønskelisten for mange. Mest plantet er kanskje ‘The President’ og ‘Jackmanii’ På bildet er ‘Multi Blue’, den kommer med delevis fylte blomster. Klematisfamilien er stor og rikholdig. Den deles i flere grupper som hver har mange representanter. Klematisgrupper du kanskje har hørt om er Florida -gruppen, Forsteri-gruppen, Integrifolia-gruppen, Jackmanii-gruppen, Montana- gruppen og Tangutica-gruppen. Storblomstrede klematis spiller gjerne hovedrollen der de står.  Småblomstrede kan brukes som mer beskjedene effekter i hagen. Brukt mellom hagerom, blir de som fnugglette gardiner, eller pynt på en grønn vegg. La deg friste også av noen småblomstrede og sarte, velg blomsterfarger ton i ton med for eksempel en klatrerose brukt som støtte for klematisen – eller en kontrastfarge. Her er det personlig smak og fargevalg som gjelder.

 

Kaprifol (Lonicera): Her finnes både de med duft, og noen uten. Fargene er gjerne gulhvite, med rosarøde innslag.

Duftkaprifol (Lonicera caprifolium) er en hurtigvoksende slyngplante som er ganske nøysom når det gjelder jordsmonn på vokseplassen. Den trives i både sol og halvskygge. Hovedblomstring fra mai til juli, duftende gulhvite blomster. Denne finnes forvillet i deler av landet. Da kryper den gjerne som et bunndekke i skogeområder, og vikler seg oppover tynne stammer der den kommer til. Mange gode sorter har vært i handelen lenge. Flere av disse er mer fargerike med rødrosa ytterside på blomstene.

 

 

Villvin og Klatrehortensia er villige, hardføre og nøysomme klatreplanter som kan dekke store områder.

Klatrehortensia (Hydrangea petiolaris) plantet ved et furutre vil finne sin vei oppover mot lyset. Gi gjerne litt kugjødsel eller rododendrongjødsel for bedre blomstring. De hjerteformede , lysegrønne bladene er dekorative alene, men ekstra flott er det når de hvite blomsterskjermene står i fult flor. I en hage med trær og klatreplanter vil det framstå som ‘høyere under taket’ enn i en hage med lavere og bunndekkende vekster.

For å få en virkelig frodig hage, tilfør klatreplanter  der du synes det er naturlig. Det å også få planter opp i høyden gjør at hagen mer oppfattes som et rom, ikke bare en flate.

God fornøyelse med nye klatrere!

Reidun Bergan

Daglig leder Gartnerringen AS

 

Andre
artikler