Dato

Hygg deg med høsten
Hygg deg med høsten

Høsten er her igjen! Forhåpentligvis med mange solfytle fine dager det er fint å bruke tid i hagen! Akurat nå når det begynner å bli tidligere mørkt om kvelden, er det hyggelig med noen storblomstrede, solgule satuder! Det er tid for å rydde bort alle sommerblomstene. Noen egner seg best som mat for komposten, andre kan reddes i hus og få en frostfri vintersøvn. Neste vår tas de fram for å glede oss igjen.

Det er litt av hvert det er fornuftig å gjøre i hagen før bakken teler. Stauder kan deles og plantes om, busker og trær kan beskjæres. Gi gjerne rosene kugjødselkompost og hypp jorden opp over stilkene. Siste runde med plenklipp kan du la gresset være litt lengre enn vanlig. Når høstløvet har falt av trær og busker, kjør over med gressklipperen og la et tynt lag ligge som mat til meitemarken. På denne måten hjelper meitemarkene deg med jordforbedring. Blomsterløk får man aldri for mange av. Sett ned på den flekken snøen først forsvinner, i staudebed og forran busker. Plages du av rådyr som spiser i hagen, bruk påske og pinseliljer og knoller fra fritalariaslekten- ruteliljer, keiserkroner  og andre ‘slektninger’

Har det blitt tynt med dekkmatriale i bed og buskrabatter, ta en siste lukerunde og legg på ny bark eller kakaoflis. Sørg for god vanning av alle vintergrønne vekster før jorden teler.

Fyll gjerne noen rause potter med lyng, hebe, eføy og vintergrønt. Pynt med kongler, mose og blåbærris. Har du busker eller trær du vil pynte med lys i den mørke årstiden? Det er lettere å sette lys og ledninger på plass før snøen kommer.  Sett deg i ditt ‘hagerike’ og tenk over hvilke prosjekter du ønsker å hygge deg med neste sommer. Noter ned tanker og ideer og bearbeid de i vinter. Noen av hagesenterene har ekstra gode høsttilbud nå. Ta en tur da vel, og se om du finner noe som passer i din hage!

 

 

 

Andre
artikler