Dato

Hortensia for sensommerblomstring

En av de vakreste blomstene på denne siden av St- Hans, er syrinhortensia (Hydrangea paniculata). Blir en flerstammet busk / lite tre. De lange klasene med hvite høyblad (15-30 cm lange), skifter gjerne farge til mer eller mindre rødlig etterhvert som de eldes. Blomstringen strekker seg fra august til ut i oktober. De vil trives på en solrik plass med humusrik jord som holder godt på fuktighet, lav pH. Til tross for at disse flotte plantene kan se sarte ut, så er de herdige til og med sone H5. De kan være litt sene om våren, men det blir tilgitt når blomstringen starter senere på året. Syrinhortensia blomstrer bra på årsskudd og tåler beskjæring godt.

    Syrinhortensia

Buskhortensia / vierhortensia (Hydrangea arborescens) er også en verdifull prydbuske som trives med omtrent samme vokseforhold som syrinhortensiaen. Den vil blomstre bra også på en mindre solfylt vokseplass. Den blir en tett busk på 1-2 meters høyde. Blomsterklasene er tette, med rund form på oversiden. Blomstringen begynner i juli og fortsetter til oktober. Den hvitblomstrende ‘Annabelle’ er en velkjent variant som har vært med i mange år. De senere årene har også rosablomstrende varianter kommet på markedet. H4-5 på de fleste av disse.

 Surjordsplanter- mer enn rododendron

Disse hortensiaene gir verdifulle tilskudd til blomstring utover ettersommer og høst. Har du ingen? – se hva du finner i hagesenterene nå. Plant gjerne flere varianter sammen, fargetoner i hvite- kremhvite- limefargede og rosarøde kler hverandre. Syrinhortensiaens blomsterklaser egner seg ypperlig til tørking og dekorasjoner inne.

Andre
artikler