Dato

Form farge og struktur

En hageplante kan ha mange andre kvaliteter enn vakker blomstring!

For årstidsvariasjoner se etter planter med vekslende fargespill i bladverk og nåler. Form og størrelse på bladverk, struktur- glatte blad, ruglete blad, hårete blad… variasjonene er mange.

Her er noen representanter med varierende bladform. Se på tulipantreets (Lirodendron tulipifera) spesielt formede blad (hovedbildet)- har du sett det en gang så husker du det gjerne.

Hjertetre (Cercidiphyllum japonicum) er et populært tre både på grunn av sin hjerteformede bladform, flotte høstfarger og aromatisk bladverk på høsten.

Bøk og blodbøk (Fagus sylvatica) har blanke litt stive blad, de får brunlig høstfarger- kobberfarge kaller noen det. Disse bladene henger på det meste av vinteren. Ginkgo biloba har også meget karakteristiske blader.

Kanelsørbøken (Nothofagus antarctica) har aromatiske små blader. Knus et par mellom fingrene og du kjenner en liflig kanelduft. Har sett en som lavt, tett buskas etter at toppen frøs i en kald vinter. Det som var over snødekket tålte ikke vintertemperaturen. Ingen av disse kan forventes å bli store trær hos oss. For spesielt intereserte blir de hyggelige på minnelser om planterikets mangfold.

Blodhassel har vakkert rødt- grønt fargespill i bladene, rakler om våren og nøtter på høsten. Mange nåletrær har kongler, slik som den japanske fjellhemloken på det nest siste bildet . Legg også merke til barken på trærne, som her på en prunus-

 

Blad kan være matt, blankt, med riller, dunete/hårete under eller overside. Store variasjoner i bladenes form og størrelse.

Nåletrær har i tillegg til dekorative kongler- store variasjoner i nålenes farger, tykkelse og lengde.

Når du skal velge planter til din hage, ta alle plantens kvaliteter med i betraktningen før du gjør dine valg.

 

 

 

Andre
artikler