Dato

Dufthagen

Lag din egen dufthage med tilhørende sitteplass i en lun krok i hagen.

Vi har planter med duftende blomster og blad til både vår, sommer og høst. Er det et sted det må være tillatt å stikke nesen sin i andres saker, så må det være i hager fylt med duftende blomster. På den måten kan du finne fram til nye duftfavoritter du vil skaffe til din egen dufthage.

Den vanlige syrinen (Syringa vulgaris) kjent, kjær og elsket. Den har en lillebror, dvergsyrin ‘Palibin’ (Syringa meyerii ‘Palibin’). Denne har en helt annerledes duft, også svært behagelig. Finn gjerne et sted til den i nærheten av en sitteplass. Denne har mindre blomsterklaser og blad, og blir ca 1,5-2 meter høy. Syriner trives i kalkholdig jord. Det samme gjør roser, sommerfuglbusk og pioner. Noen av de sterkest duftende rosene finnes blant de gamle historiske rosene. Rosetystbast (Daphne) har nydelig duft, men er en svært giftig buske- så vær forskiktig med hvor den plantes. Mange liker den friske duften fra solbærbuskens blader eller sypressens bar.

Har du en hage med naturlig sur jord, er det enkleste å velge planter som trives i denne jorda. Magnolia er en av de første med overdådig duftende blomsterflor i slutten av april / begynnelsen av mai. Vel kan det hende man må vente noen år på blomsterprakten, men det er det verdt. Det finnes rododendron med aromatisk bladverk, som ‘Ramapo’. Andre, som løvfellende ‘Luteum’ har blomster med en sterk, kaprifollignende duft. Honningbusken (Fothergila major) vil trives godt her, og belønne deg med store, gåsungelignende, honningduftende blomster på forsommeren. Siden kommer dekorative høstfarger. For høstlig duft, plant et hjertetre (Cercidiphyllum japonicum) eller to. Når bladene begynner å få høstfarger, spres en søtlig duft, mange sier det dufter som sukkerspinn eller nystekte småkaker.

I sommerblomstutvalget er de mange velduftende kandidater. Alyssum, nelliker, og erteblomster dufter himmelsk. Prydtobakk, og sjekk de mørke blå petuniaplantene! De dufter som regel mest. Blomkarse har en frisk krydret duft. Ringblomster,levkøyer, fløyelsblomst og verbena fyller alle hagen med behagelige dufter.

Liljer, enten det er den vanlige gule dagliljen eller mer eksotiske liljer – de hører med i en dufthage. Purpursolhatt, mjødurt og rosegeranium er stauder som vanligvis er enkle å få til.

Kanelsørbøk (Nothofagus antarctica) kan være et artig tre å ha med i dufthagen. Stryker du over bladene eller knuser noen mellom fingrene, dufter det av kanel.

Duft i hagen er tilstede på flere vis, noen dufter strømmer mot deg i solen, andre er mer tilstede i skumringen, og atter andre krever en innsats fra deg for å oppstå!

   

 

Andre
artikler