Dato

Blåveis

Blåveis, Hepatica nobilis  Blåveisen finnes i mange nyanser av blått over til rosatonede og hvite varianter. Fylte former finnes. Den ville blåveisen har i mange generasjoner også vært en kjær hageplante. Har du en plante eller to i hagen, vil ofte maueren hjelpe til å spre den videre. De sanker frøene, mister kanskje noen på veien hjem, og på denne måten dukker det nye blåveisplanter opp rundt i hagen. I naturen finner vi oftest blåveis på kalkrik skogbunn.

April er blåveisens hovedblomstringsmåned. Blåveis er en hardfør og villig staude som trives over det meste av landet. I hagen kan vi plante den under busker og trær, den trives i halv- skygge. Den liker humusrik jord som holder godt på fuktigheten. Fylte sorter krever mer solrik vokseplass. En av de mest kjente er ‘Rubraplena’- rød og fylt.

Ungarblåveis, Hepatica transsilvanica (syn H. angulosa) kommer som navnet indikerer fra området rundt Ungarn og Romania. Denne er omtrent dobbelt så høy som vår viltvoksende blåveis og blir 20-25 cm høy. Den har femlappede, tannete blader. Vakre rentblå blomster, skålformede som blir 4-5 cm. Blomstrer i månedsskifte april/mai.

Fra tid til annen kan man være heldig og komme over forskjellige krysninger mellom blåveisarter. De er alle verdt å gi en plass i hagen dersom du kan tilby de rette vokseforhold. Blåveis formeres enkelt ved deling. Rett etter blomstring er et egnet tidspunkt. Ville blåveisbestander bør ikke belastes ved å dele fra planter. Sank heller frø, som har god spireevne dersom det blir sådd raskt etter sanking. Neste vår dukker det opp nye små blåveisplanter.

Foto: En variant med rødrosa blomster.

 

 

 

 

Andre
artikler