Dato

Biokarbon

2500 år gammel dyrkemetode er tilbake!

Fra Mireen Fikse, Era BioCarbon AS, har vi vært så heldige å få denne utfyllende informasjonen. 

Sunnere jord og rikere mikrobeliv med biokarbon; et stabilt jordforbedringsmiddel som øker avlingene.

Biokarbon eller biokull lages ved å utsette rene plante- og trerester, for høy varme med lite oksygen. Prosessen kalles pyrolyse. Biokarbon er en stabil form for karbon som kan vare i flere hundre år hvis man putter det i jorden. At biokarbon er bra for planter er et dyrkekonsept som ble bevist av bønder i Amazonas for mer enn 2500 år siden. De lagde jordområder som de kalte «terra preta» eller sort jord. Denne jorden er fruktbar den dag i dag.

Aktivt biokarbon tiltrekker seg og holder på saker og ting; den enorme overflaten og de mange porene fungerer nærmest som et hotell for mikrober- og et rikt mikrobesamfunn jobber mer effektivt i rotsonene, og øker dermed næringsopptaket til plantene. I tillegg til å forbedre jordstrukturen og gjøre den luftigere, blir biokarbon også sett på som et godt klimatiltak, fordi det øker jordas karboninnhold, reduserer næringstap, binder giftige forbindelser som tungmetaller og holder det unna planten.

 

Era BioCarbon AS lanserte i år Croptimist® Premium BioKarbon, et høykvalitets biokarbon laget etter strenge kriterier, uten kjemikaliebehandling og Co2 negativ produksjonsprosess. Godkjent av Mattilsynet under kvalitetsklasse: 0 (så rent at det kan spises).

Biokarbon er ikke næringsrikt i seg selv, det må lades sammen med gjødsel for å bli en effektiv jordforbedrer. Lades enkelt ved blanding i kompost eller jord av høy kvalitet, flytende gjødsel, bokashivann eller nestlevann. La stå til aktivering i 24 timer i en bøtte/balje med lokk, og deretter er det klar til bruk. Bruksområder: kjøkken- og blomsterhagen, dyrking i drivhus, pallekarmer og plen.

Selges i bøtter á 3 og 8,5 liter. (Bruk  ca 1 liter pr pallekarm/ 100 liter jord)

Nyhet for sesongen 2023: SoilRooster® Pelletert hønsegjødsel med biokarbon.

Dette er helsekost for hagen! En klimasmart avlingsforsterker (alt-i-ett) som gir næring til hele økosystemet i jorda. Produktet gir også god kalkingseffekt. Bruk 2-4 liter SoilRooster pr 10 kvm. Bruksområder: Grønnsaker, blomster, busker, trær og plen.

CROPTIMIST  Croptimist Premium BioKarbon
Rent biokarbon i pulverform. Anbefaler aktivering sammen med flytende gjødsel, bokashivann eller kompost før det
blandes i jorden. En klimasmart avlingsforsterker for en mer levende jord med et rikere mikrobeliv, bedre plantehelse, for mer robust jord og stabil karbonlagring. Bruk 1 liter pr. pallekarm/ 100 liter jord. Leveres i runde bøtter med forseglet lokk 3 eller 8,5 liter.

SOILROOSTER Pellets fremstilt av naturlige råvarer fra hønsegjødsel, tilsatt premium biokarbon.
Hønsegjødsel har viktige næringsstoffer som tilfører jorda organisk materiale, og som gir plantene en god vekst. Produktet gir også god kalkingseffekt. Bruk 2 – 4 liter SoilRooster pr. 10 kvm.
Bruksområder: Grønnsaker, blomster, busker, trær og plen. Leveres i firkantbøtter med forseglet lokk, 2,7 eller 10 liter.

Om Era BioCarbon AS: 

  • Stiftet i 2021 (Heleid datterselskap av Standard Bio AS)
  • Era produserer og selger biokarbonprodukter. Produksjon skjer i Bø i Telemark, og vi anvender kun lokalt produsert råmateriale. Vi har en egenutviklet, unik, miljøvennlig (uten kjemikaliebehandlinger) og CO2-negativ produksjonsmetode. Vi teller 9 ansatte fordelt på 3 steder i Norge: Bø i Telemark, Oslo og Trondheim. Våre produkter har to hovedområder: Agro og Feed (gjødsel og fôr)
  • Era samarbeider med USN (Universitetet i Sørøst-Norge) om forskningsbasert innovasjon for økt jord- og dyrehelse.
  • Besøk nettsiden til EraBio: www.era.bio

 

Andre
artikler