Dato

Beskrivelser- planter og plantegrupper

Blågran (Picea pungens ‘Glauca Globosa) er et godt alternativ dersom du ønsker noe med blågrå farge. Akurat denne varianten av dvergblågran er en av mine favoritter i denne fargekategorien. Den er hardfør og saktevoksende. Det er vanligvis ikke nødvendig med beskjæring. Den er en fin bakgrunn for mange blomstrende planter. Orangerøde eller rosa roser, lilla rododendron, hvite tulipaner- det meste fungerer mot denne blågrå fargen.

Det finnes mange gode varianter i blågranfamilien, Se etter navn som ‘Blue Diamond’, ‘Erich Frahm’, ‘Fat Albert’, ‘Hoopsii’. Trives best i jord som holder godt på fuktighet, sur eller moderat sur jord. Sol eller halvskygge. Herdig til minst sone H5.

 

Hortensia /Buskhortensia eller vierhortensia (Hydrangea arborescens).

Den hvite skjønnheten ‘Anabelle’ har vi kjent i mange år. Nå har det også kommet rosa varianter. Navn som ‘Rosa Anabelle’ og ‘Invincibelle Spirit’ kan være verdt å merke seg. De runde, rosa blomsterklasene er svært holdbare og lengeblomstrende. Denne går også trolig til sone H5.

 

Som sin slektning syrinhortensia vil også denne være et godt, høstblomstrende innslag i en sammenplantning med rododendron. Blomstringen kan starte i slutten av juli og strekke seg helt til oktober. Det blir brede tette busker på 1-2 meter. De blomstrer på årsskudd og tåler derfor sterk beskjæring.

 

 

 

Hortensia / klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris)

Dette er en flott klatreplante som kan få ranker som er 6-8 meter lange, etterhvert også flere meter bred. De krokete greinene får sugerøtter som i noen grad fester seg til det planten vokser på. På en trestamme vil de feste seg godt og krype oppover uten støtte. De vil også suge seg noe fast i tre og murvegger. Ta hensyn til dette når du velger plantested. De kan også brukes som bundekkende vekster i skråninger og på fjellknauser.

Klatrehortensia er en hardfør klatrer som vanligvis klarer seg til H-sone 5. Tåler skygge men blomstringen blir mest ved solrik plassering. Det er store klaser med små hvite blomster og hvite høyblad.

 

Kaprifol (Lonicera caprifolium m. flere)  Duften fra den ekte kaprifolen er for mange selve duften av sommer. Den har lange slyngende ranker, 4-6 meter. Lysegule blomster med lysere innside. Rødorange ikke spiselige bær. H6.

Heckrotkaprifol (L. x heckrottii ‘Goldflame’) er en av de mest brukte sortene. Her er blomstene mer fargesterke med rødrosa utside og gul innside, denne dufter også. Den er både nøysom og skyggetålende. H5

‘Dropmore Scarlet’ er en kaprifol uten duft. Knoppene fremstår som rødlige, orange på innsiden. Trives i sol eller halvskygge. er nøysom og herdig til H5-

Tellmannkaprifolen (over) Den har kraftig slyngende vekst, store blomsterklaser med eggeplommegule blomster. Velduftende. liker en solrik vokseplass, herdig til H4 (H5?)

Klokkebusk (Weigela)  Koreaklokkebusk (Weigela florida ‘Korea’ E) er en av de best kjente, og hardføre. Bladverket på roseklokkebusk ‘Monet’ (Weigela florida ‘Monet’) er dekorativt. Det grønne bladverket har innslag av rosa og hvitt, blomstene er rosa. Klokkebuskfamilien har representanter som  har mange gode kvaliteter. De er både fargerike og riktblomstrende, de fleste har god vinterherdighet. Mange nye hybrider er krysset fram. De traktformede klokkeblomstene er mest vanlig i rosa farger, men hvite og lysegule finnes også. Gullklokkebusk (W. middendorfiana) er en av de største klokkebuskene som har  vært vanlig i hagene i mange år. Den har litt mer overhengende vekst enn roseklokkebuskene. Kan bli i overkant av 2 meter høy. H sone 5-6. Koreaklokkebusk har samme herdighet, denne blir rundt 1,5 m høy. Det finnes mange dekorative, lettstelte i denne familien. Fra lave tette og til drøyt 2 meter høye. Bladfargen kan variere fra grønn  til mørk rødlig, noen er flerfargede. De trives best i næringsrik, veldrenert jord, solrikt og lunt. Liker ikke å tørke ut. For rikere blomstring, beskjær regelmessig og fjern de eldste grenene etter blomstring.

Klokkebusker fortjener en plass i en hage der man ønsker variasjon i blomstring og bladfarger gjennom sesongen.  Noen klokkebusker som er verdt å prøve i tilleg til tidligere nevnte: Bristol Ruby’  ‘Ebony and Ivory’  ‘Minor  Black’  ‘Monet’  ‘Nana Purpurea’  ‘Red Prince’  ‘Styriaca’

Finner du en du ikke kjenner, gi den en sjanse!

Andre
artikler