Plantevalg er en personlig tilnærming for å få hagen slik du ønsker. Noen legger mye tid og energi i dette, og hagens innhold betyr mye for dem. Noen stikkord for å komme igang med et bevist plantevalg for hageglede året rundt: Årstidsvariasjoner, klimatilpasset, egnet voksested (jordsmonn, sol, fuktighet). Nyttevekster eller bare til pryd?                                                                                       2013-1august 028

Plantene skal fylle forskjellige soner i hagen. Ønsker du et virkelig velfylt, grønt og frodig hagerom, bruk litt tid på planleggingen. Noe må være lavt og dekkende, som plen, bunndekkende stauder eller busker. Innramming av tomt eller deler av den kan være enhetlige hekker i ønsket høyde eller blandede buskrabatter.2011-september 065

Taket dannes av trekroner som strekker sine grener over deler av hagerommet. Løvverket siler sollyset på en behagelig måte og skaper områder med vandrene skygge under. Her blir det hyggelige sitteplasser eller plass for planter som trives der solen ikke er for skarp.

Pergolaer med klatrende vekster skaper grønne og blomstrende tak. Innkjørsel og inngangsparti skal ønske både familiens medlemmer og gjester velkommen. Her velger mange å ha en blomstrende velkomst.                                                                      Sommerblomster er tilgjengelig i et stort utvalg og det er enkelt å fornye seg hver vår.

Det er en stor tilfredstillelse i det å kunne høste nyttevekster fra egen                                         2011jan-juni 073                                 hage. Bærbusker som rips, solbær og stikkelsbær får mange til å    tenke på hyggelige barndomsminner med hjemmelaget syltetøy, saft og fruktgrøt med sukker og fløte på! Dyrking av nytte-vekster kan gjøres        på mange måter. Frukttrærne kan klippes, formes og dyrkes intil en lun vegg. Søyleformede fruktttrær og sorter på saktevoksende stammer passer inn i små hager.

Enkle dyrkingsbed er det nå populært å lage av pallekarmer. Her kan krydderplanter, salat, rediker, jordbær og annet få sin plass. Hagen er i stadig utvikling, slik en familie er, eller et livsløp. Det gjelder også her at veien blir til mens man går. God tur!